Het whitepaper ‘Regionale samenwerking in de praktijk: verbinden en versterken van doe-coalities en burgerinitiatieven’ is onderdeel van het programma Ouder Worden 2040. Regionale samenwerking wordt door veel betrokkenen gezien als een belangrijke hoeksteen in de ouder wordende samenleving. Niet alleen binnen het zorgdomein, maar ook tussen het gemeentelijk domein en het zorgdomein is samenwerking van belang om de gezondheid en welzijn van mensen te bevorderen en (zwaardere) zorg te voorkomen. In dit paper analyseren we samenstelling en werking van doe-coalities en burgerinitiatieven, onderzoeken ervaren voordelen en belemmeringen en doen aanbevelingen voor verdere stappen in het ondersteunen van deze regionalisering.
Deze bundeling van inzichten is onderdeel van het programma Ouder Worden 2040 en gaat over de rol van technologie en digitalisering in een ouder wordende samenleving en de belangrijkste aandachtsgebieden voor de toekomst. De inhoud van dit paper vormde input voor de transformatieagenda van het programma Ouder Worden 2040 die op 21 april 2022 is verschenen.
Op weg naar de transformatieagenda voor een ouder wordende samenleving hebben we een traject bewandeld dat bestaat uit vier fasen. Deze publicatie vormt een bundeling van de opbrengsten en inzichten van dit traject.
In dit inspiratieadvies onderzoekt de RVS of en hoe we beter kunnen samenleven met de dood. Dat is niet alleen een opdracht voor beleidsmakers. In dit advies stellen ze de vraag hoe we elkaar als samenleving beter kunnen ondersteunen bij sterven en rouwen.
Ter verdieping van het thema ‘Technologie en digitalisering’ binnen het programma Ouder Worden 2040 hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste technologische ontwikkelingen in de zorg voor ouderen.
De zorgkantoren hebben voor alle regio’s in kaart gebracht wat de benodigde capaciteit van de verpleegzorg voor ouderen is om in de groeiende zorgvraag te voorzien.
In het advies ‘Thuis in de wijk, nu en straks!’ schetst de Raad van Ouderen de tevredenheid van ouderen met hun wijk (het dorp of de stad) en geeft concrete adviezen om hun welbevinden in de toekomst te bevorderen.
Het whitepaper ‘De laatste 1.000 dagen’ is onderdeel van het programma Ouder Worden 2040 en gaat in op allerlei aspecten rondom een waardig levenseinde. ‘De laatste 1.000 dagen’ verwijst naar een concept geïntroduceerd door Machteld Huber. Het refereert aan een goede voorbereiding op de laatste levensfase: Hoe word ik oud? Hoe bereid ik me voor op doodgaan? Wat moet ik nog opruimen in dit leven?
In dit rapport pleit de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) voor weloverwogen, heldere keuzes met betrekking tot zorg om daarmee brede gezondheidswinst te behalen.
Voor het programma Ouder Worden 2040 zijn trends en ontwikkelingen in kaart gebracht die betekenisvol zijn voor de toekomst van onze ouder wordende samenleving. Zij vormen de basis voor de ontwikkeling van mogelijke toekomstscenario’s.